Klapvoet als gevolg van verlamming

Medische zorg

Klapvoet als gevolg van verlamming

Een klapvoet kan een gevolg zijn van een verlamming die ervoor zorgt dat je je voet en tenen niet meer goed kunt bewegen. Hierdoor valt de voet naar beneden en wordt lopen lastiger omdat je je beweging niet meer helemaal kunt afmaken. Hierdoor kom je moeilijker vooruit en zul je ook last krijgen van je enkel en uiteindelijk kun je ook last krijgen van andere delen in het lichaam. Het is bij een klapvoet belangrijk om ook je spieren te blijven gebruiken. Niet alleen die in je voet, maar ook daaromheen. Niet in dezelfde houding blijven staan of zitten kan ook al enorm veel baat hebben bij het voorkomen van een klapvoet. Als je veel met je benen over elkaar zit loop je al bijvoorbeeld meer kans op een klapvoet. Maar ook bij veel hurken of kniebuigingen met veel belasting in een sportschool. Het is belangrijk om langzaam op te bouwen.

Klapvoet? Doe altijd rustig aan

Wanneer je een gekke beweging maakt uit het niets en je lichaam is hier niet aan gewend kan dit nare gevolgen hebben. Vooral op oudere leeftijd is het belangrijk om rustig aan te doen met rare bewegingen. Wanneer je jonger bent zul je hier minder last van krijgen maar zelfs dan is het belangrijk om bepaalde dingen op te bouwen. Ook langdurig in een bepaalde houding zitten of staan is niet goed voor je gezondheid van je spieren. Een klapvoet kan het gevolg zijn als de zenuwen rondom je been beschadigd raken. Dit kun je dus voorkomen door voorzichtig te zijn, soms kan het voorkomen dat je er niks aan kunt doen zoals bij een ongeval. Het genezingsproces hiervan kan een aantal maanden tot in sommige gevallen een aantal jaar duren. Afhankelijk van de ernst, het is daarom handig om bij een fysiotherapeut een traject aan te gaan als je een klapvoet hebt.

Last van een klapvoet? Begin met sporten

Op ieder moment in je leven kun je beginnen met sporten. Er is geen goed of fout wanneer je kijkt naar leeftijd. Beweging is voor iedereen belangrijk ongeacht je fysieke conditie of dus leeftijd. Wanneer je wat ouder bent kun je bijvoorbeeld kijken naar sporten zoals zwemmen zodat je lichaam kan wennen aan het meer bewegen. Maar ook naar bijvoorbeeld de supermarkt wandelen kan al veel goeds doen als je wilt starten met sporten en je weet niet goed waar je moet beginnen. Je kunt dan bijvoorbeeld een tas meenemen op wieltjes waarmee je de gekochte spullen kunt vervoeren om de boodschap zo minder zwaar te maken.

Ik heb al een conditie

Mensen die jonger zijn en een wat actievere levensstijl hebben, hebben vaker al een conditie en hebben misschien minder gauw last van een klapvoet. Zij lopen vaak meer en rennen zo nu en dan of fietsen veel. Vooral Nederlanders maken veel gebruik van de fiets en dit zorgt voor een goede conditie. Afhankelijk van waar je woont en hoeveel je fietst kun je je conditie erg opkrikken. Als je in het oosten van het land woont of meer richting het zuiden van Limburg zul je meer heuvelachtige gebieden moeten trotseren. Wanneer je bijvoorbeeld in de randstad woont krijg je meer te maken met wind tegen.